BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, October 16, 2009

Melabur dan menyimpan dalam ASB melalui Easy RHB

Mungkin ramai orang dah tau pasal ASB. Peluang ni hanya untuk Bumiputra sahaja... so aku rasa rugi sangat kalau kita yang Bumiputra ni tak ambik peluang dan bahagian dalam pelaburan ni. Banyak banyak unit amanah, ASB la yang paling tinggi pulangan dari segi Dividen dan Bonus.

Berikut adalah sejarah agihan dividen oleh ASB:

Tahun Dividen Bonus
1990 --- 8.0 --- 6.0
1991 --- 8.5 --- 4.0
1992 --- 7.5 --- 5.0
1993 --- 9.0 --- 4.5
1994 --- 9.5 --- 4.5
1995 --- 10.0 --- 3.0
1996 --- 10.25 --- 3.0
1997 --- 10.25 --- 1.25
1998 --- 8.0 --- 2.5
1999 --- 10.50 --- 1.5
2000 --- 9.75 --- 2.0
2001 --- 7.0 --- 3.0
2002 --- 7.0 --- 2.0
2003 --- 7.25 --- 2.0
2004 --- 7.25 --- 2.0
2005 --- 7.25 --- 2.0
2006 --- 7.20 --- 1.5
2007 --- 7.30 --- 1.25

Kita mungkin biasa dengar Pinjaman ASB, antara bank yang bagi kemudahan ini Maybank, RHB dan CIMB. Kat sini aku nak cerita pasal loan ASB dengan Easy RHB. Benda ni aku pun baru tau dan baru tiga bulan dilancarkan (julai 09). Apa yang bagusnye loan ni lima taun pertama kita cuma bayar faedah pinjaman sahaja, so dalam lima tahun tu kita boleh la menyimpan sambil kumpul modal untuk buat bayar pinjaman pokok. Benda ni baru sangat, kat Malaysia ni buat masa ni cuma ada dua je, kat Taman Sri Gombak dan satu lagi kat Senawang. Ni aku nak bagi alamat branch dia yg kat Taman Sri Gombak, No. 50, Jalan SG 1/8, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor.

Simple calculation yang aku nak tunjukkan kan sini adalah spt di bawah ni;

Katalah kita ambil pinjaman ASB RM100,000.000
So, bulan2 bayar cuma RM360.96 selama 5 tahun.
utk bayaran tahun ke-6 hingga tahun ke-20 bayaran adalah RM753.00 (5 + 15 tahun)

kiraan utk 5 tahun pertama.
Jumlah bayaran pinjaman dalam masa 5 tahun adalah;
= RM360.96 x 12 bulan x 5 tahun
= RM21,657.60

Anggaran keuntungan Dividen dan Bonus utk 5 tahun (katalah 8% setahun)
= 8% x RM100,000.00 x 5 tahun.
= RM40,000.00

So, Berapa keuntungan bersih yang kita dapat,
= Dividen & Bonus utk 5 tahun - Jumlah hutang utk 5 tahun
= RM40,000.00 - RM21,657.60
= RM18,342.40

Lepas 5 tahun kita dah boleh sama ada nak terminate loan ni atau teruskan bayar pinjaman. kalau kita dah tak nak teruskan bayar loan ambik la RM18,342.40 tu...

Untung ke tak, bayar RM21,657.60 dapat RM40,000.00 (anggaran dividen & bonus ASB pada kadar 8%) cuma dalam masa 5 tahun.
Lu pikir la sendiri....

Kat bawah ni ada gambar lebih kurang pasal easy-ASB ni...









(klik gambar utk besarkan)
.

20 comments:

Anonymous said...

fuhh! mmg terbaik la loan ni. nama pun asb kan.

guebuntu said...

ape kelayakan nak mohon pinjaman 100,000 tu? ada minimum gaji tak?

acibedal said...

cara nak mohon senang je tak perlu slip gaji pun... dia cuma nak IC dan no. ahli ASB. dalam masa 15 minit dah boleh tau berapa yg kita layak dapat.... tapi nak mudah pastikan dulu nama dalam citos dan ccris clear..

ABD.AZIZ said...

nak tanyalah..

selama 5 tahun tu kita dapat ke dividen setiap hujung tahun?
atau bank simpan dulu. genap 5thn baru serah.

acibedal said...

untuk makluman... dividen setiap tahun akan masuk buku ASB kita... cth kiraan... taun ni dividen 7.3%, kalau 100K loan dapat la dalam rm7300, tolak bayar loan setahun (rm361 x 12) rm4332, untung rm2968 tu boleh lah kalau nak buat joli...

Anonymous said...

rasanya tak adil kalau kita buat kiraan 8% setahun untuk kiraan asb tu, sebab bagi simpanan yg kurang dari 10tahun kita cuma boleh dapat dividen tanpa bonus ~ 7.3% jer setahun.

Pastu, dengar citer mulai tahun 2010 hingga 2015, blr akan naik semula selaras dengan kenaikan kdnk negara.

Katakan blr naik 0.5% setiap tahun, dan keuntungan asb statik pada kadar 7.5% setahun.. jumlah keuntungan asb akan terkumpul kurang dari rm3000 jer dalam tempoh 5 tahun. dan bukannya ~rm18000 seperti kiraan saudara.

Nie belum tolak pengiraan zakat dari amaun yg wajib dikeluarkan.. agak2 berapa yang tinggal dan betul2kah untung?

Anonymous said...

boleh keluarkan duit ASB tu tak jika kita lulus??
contoh rm10k.....keluarkan rm7k??tujuan bisnesla...kite bayar mcm biasa...

Anonymous said...

if nak tau, I dah pergi dah gombak branch ni. dia bgtau kita boleh jual balik after 3 years. means, tahun ke 4, if kita xnak teruskan pun xpe. just kena commit selama 3 tahun shj. xnecessary 5 tahun spt yang ditawarkan =)
tp mmg lagi untunglah if teruskan smp 5 tahun tu..
cumanya, nak betol2 lagi untung, jangan bawak keluar duit asb utk bayar rm361 tu bulan2.. bayarlah dari sumber pendapatan yang lain. mmg beruntung lah. tapi ni conventional. ada sape2 tau x macamana if nak 'islamic'kan nye? kena bayar zakat ke ape ke...

2bz4money said...

Cuba tengok trend BLR dan div/bonus ASB, ada korelasi tak? Nak selamat, ambil loan MBB islamic yg capped BFR@10%..

apa2pun aku nampak produk easy asb ni amat menarik utk dicuba utk 3 hingga 5 tahun..

HunnyFx said...

Salam. Sy nk tye pasal Easy ASB ni.. Sy amat berminat sekali. Persoalannya ialah sy hanya seorang suri rumah yang mengambil tender menjaga anak orang dan juga lain2 side income. Boleh ke apply? Sy skrang berumur dlm linkungan 28+

ainun sharifuddin said...

susah nk apply...byk kali reject...pening kepala ulang alik ke sana...klu dpt nk byr utk 12 bln terus..sekrg tgh apply mbb tp mahal la tk untung byk...dh la lps 6 bln br blh apply blk...rugi masa la cm 2...ada cara lebih senang tk?

Paul said...

Loan tu ok jugak; tapi banyak produk yang kena ambil pada masa yang sama. Sales Exec diorang kata perlu ambil insurans Grta, kad debit, apa entah lagi. Semacam MLM marketing aje.

sin said...

saya nak berkongsi sdikitla.yang pertama.perkara ini adalah harus tetapi dengan sayarat, duit yang kita pinjam untuk melabur tersebut ialah duit yang berdasarkan islamic term.maka pelaburan itu halal. jika anda meminjam dengan meggunakan kaedah konvemsional, maka hukumnya ialah haram.wallahualam

Anonymous said...

entah le...sy pun tk reti lak bab2..tp sy doa2 apa yg sy buat adalah halal segalanya..cuma kos hidup semakin tggi..sume mahal..masa muda la nk cari kena menyimpan baru boleh hidup senang sikit nnt.

Anonymous said...

saya nak tanya sikit..sbb sy amik loan 10000 je utk 25tahun dan kena bayar RM 65 setiap bulan..asalnya saya nak saja nak saving duit tu macamtu je kiranya mcm xbesar sgtlah komitmen saya nk bayar..tapi kalau saya nak tukarkan agreement saya utk bayar dlm masa 10 tahun je boleh ke?

Anonymous said...

pendapatan sampingan...buat duit masyuk..
Rahsia Ledakkan RM245,752
Laporan Percuma Rahsia Mohd Nizam
Menjana RM245,752 Dari Rumah!
http://MoneyEkspres.com

Anonymous said...

klu kita da apply,berapa lama kita akn dpt duit loan ASB tu?

Anonymous said...

Bab zakat aku dh tya zakat..kita x pyh kuarkn zakat utk dividen sb kita kena byr n itu adalh hutg yg plu dby..bila smpi tmpoh duit kta yg kta pjm dpt so bru byr zakat dr keseluruhan nilai yg kita pnjam dr bank...
Bab haram halal aku x pasti kena tya pda yg pakar...
Dgn div. Beberapa belas ribu ni alhamdulillah aku dpt bukak biz kecil2an...
Duit asb dpt lps kta hbis byr..ktakn pja.jian kita 5 tahun so lps 5 thn blh amik :-)

raja mohd shahrul raja ahmad said...

nk tye ckt blh x..lau kte buat loan ASB..Blh ke kte nk wt kluar duit loan yg kt pnjam 2?

Anonymous said...

Assalamualaikum...
Sekadar nak kongsi. Pinjaman ASB yang dibuat tak boleh dicairkan (dibawak keluar) jadi anda hanya boleh dapat jumlah sebenar hanya selepas selesai bayar jumlah yang dipinjam. Namun, anda masih boleh menikmati kadar dividen setiap tahun jadi maksudnya dalam akaun anda hanya ada duit dividen dari pinjaman tersebut sahaja. Kaedah ini amat menarik sebab kita hanya perlu bayar pada tahun pertama dan seterusnya hanya bayar dengan duit dividen tersebut. Risikonya hanyalah kadar BLR (basic lending rate) jika BLR naik maka dividen kita berkurangan then tidak dapat menampung bayaran hutang. Okay aku buat pinjaman ASB dari Maybank sebab bayaran bulanannya lebih murah dari RHB and aku amik 40K aje sebab gaji aku kecik =)