kalo orang melaka yang sedap sekali guna ikan parang/ ikan pari/ ikan serkut (ada panggil lain tapi tak pasti apa rupa dia macam ikan siakap)
Bahan-bahan ( 1 keluarga boleh makan )
* 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
* 4 ulas bawang merah-ditumbuk
* 3 ulas bawang putih-ditumbuk
* 2cm kunyit hidup-ditumbuk
* 1 btg serai dititik
* 3 btg daun kesum
* 1 bunga kantan-dibelah dua
* 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
* 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
* 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
* garam dan gula (ikut rasa)
* minyak masak
* sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara
1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.
Apa jenis ikan pun buleh, janji korang suka ~
.
Thursday, August 27, 2009
Resipi : Ikan Asam Pedas
Posted by acibedal at 1:30 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment